Vervoerdersaansprakelijkheid. Belangrijk !

Terug naar nieuws overzicht

Artikel delen:

Deze verzekering dekt het risico af dat u als vervoerder/ transporteur aangesproken wordt voor schade aan of verlies van spullen van anderen waarvoor u als vervoerder aansprakelijk bent. Vaak bent u als vervoerder aansprakelijk op basis van de AVC (bij binnenlands vervoer) of CMR (grensoverschrijdend vervoer). Daarin is vastgelegd tot welke bedragen u aansprakelijk bent. Op de vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd tot max 3,40 euro per kilogram (bij binnenlands vervoer) en ongeveer 10 euro per kilogram (bij grensoverschrijdend vervoer).

 

AVC/ CMR

Het is belangrijk om opdrachtgevers op uw voorwaarden te wijzen en , heel belangrijk, op de beperkingen daarin. Als de waarde van de vervoerde goederen ver boven de 3,40 euro per kilogram (AVC, binnenlands vervoer) of 10 euro per kilogram (CMR, grensoverschrijdend vervoer) ligt, dan moet de eigenaar van de goederen goed afwegen of hij de goederen niet aanvullend moet verzekeren.

 

Cabotage/ Duitsland

Er zijn strenge regels verbonden aan cabotage. Kijk voor meer informatie daarover op www.tln.nl/cabotage .  Als er voor een Duitse klant gewerkt wordt op basis van CMR-condities dan is dat normaal wel meeverzekerd in de vervoerdersaansprakelijkheidspolis. Eist die klant dat het  moet worden verzekerd obv het Duitse Handelsgesetzbuch (die hogere bedragen eist) dan moet contact gezocht worden of dat onder de dekking valt.

 

Beveiliging

Diefstal van goederen is meeverzekerd, maar verzekeraars stellen wel eisen aan de beveiliging van de oplegger.  Welke beveiliging er van toepassing moet zijn is tevens afhankelijk van de soort goederen die u vervoert. Vaak is dit opgenomen in de voorwaarden. Wij kunnen u hierover adviseren mocht u vragen hebben.

 

Dit zijn maar een paar aandachtspunten, maar deze verzekering verdient aandacht. Laat u goed adviseren hierover.

 

Marten Bogmans RMiA

Meer nieuws

Kentekenplicht Werkmaterieel

Vanaf 1 januari 2022 is er een kentekenplicht voor landbouwvoertuigen en werkmaterieel. Zonder dat kenteken...

Lees meer

Annulering reis i.v.m. het Coronavirus

De situatie in de wereld en Nederland mbt het corona-virus zijn natuurlijk ongekend. Wij worden...

Lees meer